Kaukopartio-operaatio Petrovski Jam Legendaarinen sissi-isku vai sotarikos?Bair Irincheev ja Pjotr Repnikov

12.2.1942 suomalainen kaukopartio-osasto teki yllätyshyökkäyksen Karjalan rintaman selustavaruskuntaan Petrovski Jamissa. Tätä sissi-iskua on Suomessa ja Venäjällä arvioitu hyvin eri tavoin.

Suomen sotahistoriassa iskua Petrovski Jamiin pidetään jatkosodan kenties onnistuneimpana kaukopartio-operaationa. Päämajan alaisuudessa toimineista kaukopartioryhmistä ja Laguksen jääkäreistä kootun sadan sotilaan ryhmän tehtävänä oli edetä Petrovski Jamin sotilaskylään, tuhota se ja palata Äänisen yli takaisin. Huolellisesti suunniteltu ja tehokkaasti toteutettu sissiretki oli menestys, ja huoltokeskuksen tuhoamisen merkitystä pidetään kiistattomana.

Venäjällä Petrovski Jamin tapahtumat kuvataan lähinnä sotarikoksena. Tutkija Pjotr Repnikov väittää, että suomalaiset sotilaat tuhosivat tarkoituksella myös alueella olleen kenttäsairaalan nro 2212. Tahallinen hyökkäys sotilassairaalaan olisi yksiselitteisesti vuoden 1929 Geneven yleissopimuksen vastainen.

Tässä teoksessa Pjotr Repnikov ja Bair Irincheev käsittelevät Petrovski Jamin tapahtumia sekä venäläisten että suomalaisten lähteiden valossa.

Repnikov on koonnut aineistonsa mm. Venäjän armeijan sotilaslääketieteen arkistosta. Irincheev on puolestaan perehtynyt suomalaisiin arkistolähteisiin ja Suomessa aiheesta kirjoitettuun materiaaliin. Lukija tehköön johtopäätöksensä siitä, mikä on lopullinen totuus.

Kirjan tiedot

Ilmestymisaika: 10/2013
Sivumäärä: n. 350 s.
Koko: 148 x 210 mm
Sidosasu: sidottu, kuvaliite
Kirjastoluokka: 92.73
ISBN: 9789524927963
Sähkökirjan ISBN (epub): 9789524928205

Muuta: Kansi Taittopalvelu Yliveto Oy

Kirjan laji

Muita sotakirjoja

Sodan viemät elämätKaterina Gordeeva

”Kaikkein pimeimmällä hetkellä toimittajalla on vain yksi tehtävä: dokumentoida kaikki se, mitä on tapahtunut… Ettei historiaa tarvitsisi myöhemmin vääristellä ja kertoa valheita siitä, mitä ihmiset ovat nähneet omin silmin.”

Vapaaehtoisena AuschwitziinWitold Pilecki

Vuonna 1940 Puolan maanalainen vastarintaliike halusi tietää, mitä vastikään avatussa Auschwitzin keskitysleirissä tapahtui. Puolan armeijan upseeri Witold Pilecki ilmoittautui vapaaehtoiseksi hengenvaaralliseen tehtävään.

Talvisota venäläisin silminBair Irincheev

Uusinta venäläistä sotahistoriaa

Vakoojat vastakkainSergei Verigin

Teos käsittelee Neuvosto-Karjalan turvallisuuspalvelujen taistelua Suomen erityispalveluja vastaan talvisodassa, välirauhan aikana sekä Suuressa isänmaallisessa sodassa.

Minun UkrainaniMaxim Fedorov

Yleisradion Ukrainan-toimittajan kirja kansasta, joka taistelee yhtenä rintamana olemassaolonsa ja itsenäisyytensä puolesta. Fedorov kertoo myös siitä, minkälaista on elää ja tehdä töitä sota-ajan Ukrainassa. Ukrainassa vietetty aika on ollut hänelle myös omien juurien etsimistä tilanteessa, jossa keskenään kamppailee kaksi maata, jotka edustavat kahta identiteetin osaa.