Kuka koputtaa ovellesi? Kuolansuomalaisten kohtalo Stalinin vainoissaAgnessa Haikara

Väkevä historiateos kuolansuomalaisten traagisesta kohtalosta 1930–45. Moni suomalainen saa nyt ensi kertaa tarkan tiedon sukulaistensa kohtalosta.

Öinen koputus ovella merkitsi elämän tuhoutumista tavalla tai toisella. Kuolan siirtolaisista ja heidän osastaan historiassa vaiettiin niin Venäjällä kuin Suomessakin.

Ensimmäiset suomalaiset uudisasukkaat muuttivat Kuolan niemimaan rannikolle jo 1800-luvulla etsiessään parempaa elämää. Myös vuoden 1918 sisällissodan jälkeen Suomesta muutti väkeä Venäjälle.

Kuolansuomalaisten elämä muuttui painajaiseksi, kun siirtolaisista tuli 1930-luvun lopulla Venäjän vallanpitäjien vainon kohde. Tuhansia ihmisiä karkotettiin asuinpaikoiltaan, tuhansia lähetettiin Stalinin poliittisissa vainoissa leireihin sekä teloitettiin ampumalla.

Teos sisältää Haikaran valtavan työn tuloksena keräämät 210 kuolansuomalaisen henkilötiedot teloituspäiviä myöten. Kirjassa esiintyvistä henkilöistä kymmenen on Agnessa Haikaran sukulaisia. Hänen isoäitinsä oli Kuolan tapahtumien silminnäkijä. Isoäidin kertomusten ja muiden aikalaisten muistelmien lisäksi käytössä on ollut laaja dokumenttiaineisto eri arkistoista Suomesta, Norjasta ja Venäjältä.

Teoksessa on Erkki Tuomiojan saatesanat ja kirjan kuvitus on aiemmin julkaisematonta.

Kirjan tiedot

Ilmestymisaika: 8/2023, viikolla 31
Sivumäärä: n. 300
Koko: 151 x 225 mm
Sidosasu: Sidottu, kuvaliite
Kirjastoluokka: 97.1
Kovakantisen ISBN: 9789523757646
Sähkökirjan ISBN (epub): 9789523757653

Muuta: Kansi: Tilla Larkiala/Taittopalvelu Yliveto Oy

Kirjan laji

Muita historiakirjoja

Pettureita vai sodan uhreja Sergei Verigin

Laajaan venäläiseen ja suomalaiseen arkistomateriaaliin perustuva teos sota-ajan Karjalassa harjoitetusta yhteistyöstä. Se kertoo, keitä nämä yhteistoimintamiehet olivat, miten laajaa toiminta oli ja minkälaisista syistä siihen ryhdyttiin.

Suuri ja mahtavaTimo Vihavainen – Kari Ketola

Tiivis Venäjä-tiedon ABC esittelee naapurimaamme keskeisimmät asiat: historian, kirjallisuuden ja maantiedon. Samalla se avaa lukijalle venäläistä arvomaailmaa ja käsitteitä.

Isänmaan puolesta - Jääkäriliikkeen ja jääkärien historiaJarkko Kemppi

Jääkärien vaiheet 1910-luvulta aina 1980-luvulle saakka

Viikingeistä VictoriaanSanna-Mari Hovi

Kiehtova matka Ruotsin kuningashuoneen historiaan

Kadonneen Brewsterin metsästysMarja Lampi – Vladimir Prytkov

Värikäs pala ilmailuhistoriaa, seikkailukertomus ja dokumentti.