Kun mitalitoivot ampuivat toisiaan Urheilun sisällissota 1918Jari Kupila

Vuoden 1918 sisällissodassa urheilijoilla oli merkittävä osa. Se johti urheiluliikkeen kahtiajakoon ja teki sotakokemuksesta pysyvän trauman.

Urheilijat olivat valkoisen ja punaisen armeijan parhaimmistoa, mutta silti heidän rooliaan ei ole aiemmin näin kattavasti kirjallisuudessa käsitelty. Kupila kuvaa hyökkääjiä ja puolustajia, teloittajia ja teloitettuja, vankileirikokemuksia, täpäriä pelastumisia ja hurjia pakomatkoja.

Urheilijoita oli mukana legendaarisissa taisteluissa, maineikkaissa komppanioissa sekä painajaismaisissa verilöylyissä.
Teoksessa nousevat esiin 17-vuotiaan Urho Kekkosen toiminta Varkaudessa ja Haminassa, Tahko Pihkalan pakkovoimisteluhetket nälkiintyneille punavangeille, Hyvinkään Pontevan joukkojen puhdistustoimet Uudellamaalla, tamperelaisen urheilun tragedia Suinilassa ja paljon muuta.

Kupilan teos käsittelee myös ansiokkaasti vuoden 1918 pitkiä jälkiä urheiluhistoriassa. Sota tuhosi monta urheilu-uraa, mutta myös urheilukulttuurin yhtenäisyyden tuleviltakin sukupolvilta. Sodan jälkeen oli vaikea palata yhteisille urheilukentille pitkään aikaan. Se heijastui osin jopa 2000-luvun urheilujohtajuuteen asti.

Kirjan tiedot

Ilmestymisaika: 10/2023, viikolla 40
Sivumäärä: n. 300
Koko: 151 x 225 mm
Sidosasu: sidottu
Kirjastoluokka: 92.71
Kovakantisen ISBN: 9789523758421
Sähkökirjan ISBN (epub): 9789523758438
Äänikirjan ISBN: 9789523758445

Muuta: Kansi: Jatta Hirvisaari/Taittopalvelu Yliveto Oy

Kirjan laji

Muita historiakirjoja

RyssävihaTimo Vihavainen

Teos valottaa ryssävihaa ja sen rinnakkaisilmiöitä sekä Suomessa että muissa Venäjän naapurimaissa ja vertaa niitä myös Venäjällä vallinneisiin asenteisiin naapureita kohtaan. Kokonaiskuva on sekä yllättävä että hyvin kiinnostava.

Suomi ja Hitlerin Saksa 1933-1939Osmo Hyytiä

Laajaan tutkimusaineistoon perustuva teos Suomen ja Hitlerin Saksan suhteista sekä suomalaisten suhtautumisesta kolmanteen valtakuntaan

Kunskapens metropol Martti Häikiö

Teos antaa laajan kokonaiskuvan tietokulttuurin kehityksestä Helsingissä eri alojen käännekohtien ja keskeisten vaikuttajien näkökulmasta.

Mereen kadonneetJohanna Pakola

Syyskuussa 1948 meri on kätki 22 ruumista, Verna-laivan pirstoutuneen hylyn ja paljon salaisuuksia.Miksi 25 ihmistä hankki laivan, jolla lähteä vaaralliselle merimatkalle? Keitä lähtijät olivat? Miksi kaikki tapahtui salassa?