Kun mitalitoivot ampuivat toisiaan Urheilun sisällissota 1918Jari Kupila

Vuoden 1918 sisällissodassa urheilijoilla oli merkittävä osa. Se johti urheiluliikkeen kahtiajakoon ja teki sotakokemuksesta pysyvän trauman.

Urheilijat olivat valkoisen ja punaisen armeijan parhaimmistoa, mutta silti heidän rooliaan ei ole aiemmin näin kattavasti kirjallisuudessa käsitelty. Kupila kuvaa hyökkääjiä ja puolustajia, teloittajia ja teloitettuja, vankileirikokemuksia, täpäriä pelastumisia ja hurjia pakomatkoja.

Urheilijoita oli mukana legendaarisissa taisteluissa, maineikkaissa komppanioissa sekä painajaismaisissa verilöylyissä.
Teoksessa nousevat esiin 17-vuotiaan Urho Kekkosen toiminta Varkaudessa ja Haminassa, Tahko Pihkalan pakkovoimisteluhetket nälkiintyneille punavangeille, Hyvinkään Pontevan joukkojen puhdistustoimet Uudellamaalla, tamperelaisen urheilun tragedia Suinilassa ja paljon muuta.

Kupilan teos käsittelee myös ansiokkaasti vuoden 1918 pitkiä jälkiä urheiluhistoriassa. Sota tuhosi monta urheilu-uraa, mutta myös urheilukulttuurin yhtenäisyyden tuleviltakin sukupolvilta. Sodan jälkeen oli vaikea palata yhteisille urheilukentille pitkään aikaan. Se heijastui osin jopa 2000-luvun urheilujohtajuuteen asti.

Kirjan tiedot

Ilmestymisaika: 10/2023, viikolla 40
Sivumäärä: n. 300
Koko: 151 x 225 mm
Sidosasu: sidottu
Kirjastoluokka: 92.71
Kovakantisen ISBN: 9789523758421
Sähkökirjan ISBN (epub): 9789523758438
Äänikirjan ISBN: 9789523758445

Muuta: Kansi: Jatta Hirvisaari/Taittopalvelu Yliveto Oy

Kirjan laji

Muita historiakirjoja

Churchillin kolmas maailmansotaJonathan Walker

Kun pääministeri Winston Churchill 8.4.1945 ilmoitti radiopuheessaan Saksaa vastaan käydyn sodan viimein loppuneen, hänellä oli mielessään jo suunnitelma, joka toteutuessaan olisi merkinnyt uuden sodan aloittamista.

Neuvostoliiton varjossa kasvanut kansaTimo Vihavainen

Suomalaisten ylisukupolvinen kokemus 1900-luvun alusta aina sen viimeiselle vuosikymmenelle saakka oli elämä Neuvosto-Venäjän varjossa. Professori Timo Vihavaisen veitsenterävä analyysi Suomen lähihistoriasta auttaa hahmottamaan olennaiset kehityslinjat. Samalla se paljastaa itsestäänselvyyksinä pidettyjen suomalaisilmiöiden taustalla olevat kansalliset traumat, turhaumat sekä väärät uskomukset ja totuudet.

KotiryssätHeikki Saari

Mitä ja keitä olivat kotiryssät? Ohjailivatko he suomen sisäpolitiikkaa? Syyllistyivätkö kotiryssän hyysääjät maanpetokseen tai vakoiluun? Heikki Saaren teos valottaa näitä ja monia muita kauan vaiettuun ilmiöön liittyviä kysymyksiä.

BerliiniSinclair McKay

Mestarillinen kaupunkibiografia kertoo Berliinin tarinan tavallisten kaupunkilaisten näkökulmasta. Romaanimaisen vetävästi kirjoitettu teos kuvaa, kuinka kaupunki ja sen asukkaat muokkasivat 1900-luvun maailmaa.

Suomi ja Hitlerin Saksa 1933-1939Osmo Hyytiä

Laajaan tutkimusaineistoon perustuva teos Suomen ja Hitlerin Saksan suhteista sekä suomalaisten suhtautumisesta kolmanteen valtakuntaan