Me, sotalapset Erkki Kokko

Koskettava selviytymistarina Suomen kohtalonvuosilta
Karjalaisperheen liikuttava tarina alkaa sota-ajan kokemuksista rajan pinnassa. Sodan läheisyydestä huolimatta koko Laatokan Karjalasta lähetettiin Ruotsiin vuodesta 1941 kesäkuuhun 1944 vain 165 lasta. Tilanne muuttui dramaattisesti Neuvostoliiton suurhyökkäyksen myötä kesäkuussa 1944: Äiti ajatteli tulevaa tilannetta ja sitä että evakkoon tästä taas lähdetään. Miten siitä selvittäisiin? - - Hän muisteli talvisodan evakkomatkaa, ja sen ylivoimaisia rasituksia. Nyt tilanne oli vähintäänkin yhtä vaikea... Jossain hänessä alkoi kypsyä päätös.
Erkki Kokosta ja hänen kolmesta veljestään tuli sotalapsia. Kielitaidottomat pojat laivattiin tuhansien kohtalotovereidensa tapaan Ruotsiin, jossa he hajaantuivat eri perheisiin. Elämä ei aluksi ollut helppoa, vaikka pojat saivat hyvät kodit ja rakastavat sijaisvanhemmat.
Kullakin veljeksistä on oma selviytymistarinansa kerrottavanaan, mutta paluu Suomeen oli jokaiselle yhtä vaikea. Jälleen kielitaidottomina, kiusattuina ja syrjittyinä he joutuivat aloittamaan elämänsä uudelleen alusta. Vaikka ikävä ja henkinen kodittomuus ovat jääneet, on yhteys Ruotsiin ollut myös rikkaus, joka on seurannut veljeksiä läpi elämän.

 

Kirjan tiedot

Ilmestymisaika: 8/2009
Sivumäärä: n. 250 s
Kirjastoluokka: 99.139
ISBN: 9789523750883

Muuta: Kansi Sirkka-Liisa Niiranen

Kirjan laji

Muita historiakirjoja

Suuri ja mahtavaTimo Vihavainen – Kari Ketola

Tiivis Venäjä-tiedon ABC esittelee naapurimaamme keskeisimmät asiat: historian, kirjallisuuden ja maantiedon. Samalla se avaa lukijalle venäläistä arvomaailmaa ja käsitteitä.

Pietari 1917 Helen Rappaport

Harvinaisiin arkistolähteisiin perustuva teos tarjoaa aiemmin tuntemattoman näkökulman vuoden 1917 vallankumouksen tapahtumiin sellaisina, kuin ne etenivät päivä päivältä ja viikko viikolta. Kertojina ovat Venäjällä asuneet ulkomaalaiset.

FästningsstadenSeppo Aalto, Juha-Matti Granqvist & Sofia Gustafsson

Fästningsstaden skildrar Helsingfors utveckling från småstad till hörnsten inom det svenska försvaret. Skildringen inleds i det ödelagda Helsingfors 1721 och avslutas med den slutgiltiga ryska erövringen 1808.

Tie Tali-IhantalaanAntti Nieminen

Autenttinen sotakuvaus ja nuoren miehen kasvutarina.

Oodi sivistykselleSamu Nyström

Helsingin työväenopiston satavuotishistoriikki