Me, sotalapset Erkki Kokko

Koskettava selviytymistarina Suomen kohtalonvuosilta
Karjalaisperheen liikuttava tarina alkaa sota-ajan kokemuksista rajan pinnassa. Sodan läheisyydestä huolimatta koko Laatokan Karjalasta lähetettiin Ruotsiin vuodesta 1941 kesäkuuhun 1944 vain 165 lasta. Tilanne muuttui dramaattisesti Neuvostoliiton suurhyökkäyksen myötä kesäkuussa 1944: Äiti ajatteli tulevaa tilannetta ja sitä että evakkoon tästä taas lähdetään. Miten siitä selvittäisiin? - - Hän muisteli talvisodan evakkomatkaa, ja sen ylivoimaisia rasituksia. Nyt tilanne oli vähintäänkin yhtä vaikea... Jossain hänessä alkoi kypsyä päätös.
Erkki Kokosta ja hänen kolmesta veljestään tuli sotalapsia. Kielitaidottomat pojat laivattiin tuhansien kohtalotovereidensa tapaan Ruotsiin, jossa he hajaantuivat eri perheisiin. Elämä ei aluksi ollut helppoa, vaikka pojat saivat hyvät kodit ja rakastavat sijaisvanhemmat.
Kullakin veljeksistä on oma selviytymistarinansa kerrottavanaan, mutta paluu Suomeen oli jokaiselle yhtä vaikea. Jälleen kielitaidottomina, kiusattuina ja syrjittyinä he joutuivat aloittamaan elämänsä uudelleen alusta. Vaikka ikävä ja henkinen kodittomuus ovat jääneet, on yhteys Ruotsiin ollut myös rikkaus, joka on seurannut veljeksiä läpi elämän.

 

Kirjan tiedot

Ilmestymisaika: 8/2009
Sivumäärä: n. 250 s
Kirjastoluokka: 99.139
ISBN: 9789523750883

Muuta: Kansi Sirkka-Liisa Niiranen

Kirjan laji

Muita historiakirjoja

Helsinki 1939Laura Kolbe, Samu Nyström & Henrik Tala

Teos jatkaa Helsinki-kirjasarjaa, jossa on aikaisemmin julkaistu Helsinki 1918 – Pääkaupunki ja sota (2008) sekä Helsinki 1945 – Pääkaupunki ja rauha (2015).

Ihminen sodassaTiina Kinnunen – Ville Kivimäki (toim.)

Suomalaisten kokemuksia talvi- ja jatkosodassa.

Parakki 10 Hans-Joachim Lang

Keskitysleirillä lääkäritkin olivat kuoleman palvelijoita

Viholliset keskellämme Atso Haapanen

Vakoojina ja maanpettureina tuomittujen kohtalot Suomessa

Euroopan esiäiditKarin Bojs

Mistä tulemme, keitä olemme ja mitä voimme oppia menneisyydestämme?