Kirja: Me, sotalapset (Erkki Kokko)

Kirja on loppuunmyyty.

Me, sotalapset Erkki Kokko

Koskettava selviytymistarina Suomen kohtalonvuosilta
Karjalaisperheen liikuttava tarina alkaa sota-ajan kokemuksista rajan pinnassa. Sodan läheisyydestä huolimatta koko Laatokan Karjalasta lähetettiin Ruotsiin vuodesta 1941 kesäkuuhun 1944 vain 165 lasta. Tilanne muuttui dramaattisesti Neuvostoliiton suurhyökkäyksen myötä kesäkuussa 1944: Äiti ajatteli tulevaa tilannetta ja sitä että evakkoon tästä taas lähdetään. Miten siitä selvittäisiin? - - Hän muisteli talvisodan evakkomatkaa, ja sen ylivoimaisia rasituksia. Nyt tilanne oli vähintäänkin yhtä vaikea... Jossain hänessä alkoi kypsyä päätös.
Erkki Kokosta ja hänen kolmesta veljestään tuli sotalapsia. Kielitaidottomat pojat laivattiin tuhansien kohtalotovereidensa tapaan Ruotsiin, jossa he hajaantuivat eri perheisiin. Elämä ei aluksi ollut helppoa, vaikka pojat saivat hyvät kodit ja rakastavat sijaisvanhemmat.
Kullakin veljeksistä on oma selviytymistarinansa kerrottavanaan, mutta paluu Suomeen oli jokaiselle yhtä vaikea. Jälleen kielitaidottomina, kiusattuina ja syrjittyinä he joutuivat aloittamaan elämänsä uudelleen alusta. Vaikka ikävä ja henkinen kodittomuus ovat jääneet, on yhteys Ruotsiin ollut myös rikkaus, joka on seurannut veljeksiä läpi elämän.

 

Kirjan tiedot

Ilmestymisaika: 8/2009
Sivumäärä: n. 250 s
Kirjastoluokka: 99.139

Muuta: Kansi Sirkka-Liisa Niiranen

Kirjan laji

Muita historiakirjoja

Hitlerin kotkanpesä ja Berghof 1922-1944Thierry Lentz

Historiallinen tutkimusmatka legendaariseen paikkaan, josta käsin ohjailtiin maailman kohtaloa. Kirja kertoo seikkaperäisesti, millainen oli Hitlerin ja hänen lähipiirinsä ”lomaparatiisi” ja millaista elämää siellä vietettiin.

Huhtiniemi Pasi Jaakkonen

Kirja kertoo yksityiskohtaisesti, miten legenda Huhtiniemen teloituksista syntyi, miten sitä pidettiin yllä, miten se levisi ja miten siitä lopulta tuli nykyaikainen kaupunkitarina.

Viikingeistä VictoriaanSanna-Mari Hovi

Kiehtova matka Ruotsin kuningashuoneen historiaan

Kivi bolševikin kengässä Jukka Seppinen

Laajoihin arkistotutkimuksiin perustuva teos Neuvostoliiton vaikutuksesta Suomen poliittiseen historiaan Venäjän vallankumouksesta aina 1960-luvun rajun radikalisoitumisen aikaan.

Ihminen sodassaTiina Kinnunen – Ville Kivimäki (toim.)

Suomalaisten kokemuksia talvi- ja jatkosodassa.