Pietari 1917 Ulkomainen eliitti Venäjän vallankumouksen pyörteissäHelen Rappaport

Kirja kertoo asiantuntevasti, miten kaupungissa asuvat etuoikeutetut ulkomaalaiset kokivat ja näkivät Pietarin – tai Petrogradin, jolla nimellä kaupunki tuolloin tunnettiin – ajautumisen vallankumoukseen ja kaaokseen vuonna 1917.

Harvinaisiin arkistolähteisiin perustuva teos tarjoaa aiemmin tuntemattoman näkökulman vallankumouksen tapahtumiin sellaisina, kuin ne etenivät päivä päivältä ja viikko viikolta. Kertojina ovat Venäjällä asuneet ulkomaalaiset, niin kommunistien pyrkimyksiä kannattaneet kuin Leniniä ja bolsevikkeja raivokkaasti vastustaneet silminnäkijät.

Ensimmäistä maailmansotaa edeltävinä vuosina Pietari oli paitsi Venäjän imperiumin pääkaupunki, myös yksi Euroopan kansainvälisimpiä ja kulturelleimpia kaupunkeja. Neva-joen varren klassiset palatsit ja ylväät kirkot kuvastivat imperiumin suuruutta, joka vaikutti horjumattomalta.

Tuossa loisteliaassa kaupungissa asui suuri määrä ulkomaisia liikemiehiä, suurlähettiläitä, lähetystövirkailijoita, journalisteja ja muita ekspatriaatteja. Etuoikeutetulla, ylellistä elämää viettäneellä joukolla ei ollut aavistusta sen kapinahengen voimasta, joka venäläisten keskuudessa kyti.

Normaalia kylmempänä talvena 1916–1917 Pietaria vaivasi polttoaine- ja ruokapula. Kun ulkomainen eliitti vietti aikaa ylellisessä Astoria-hotellissa, köyhä kansa seisoi kadulla jonottamassa kaalisoppaa. Vain harva tuli ajatelleeksi, että noita kahta maailmaa erotti vain ohut ikkunalasi.

Helmikuussa alkanut vallankumous muutti peruuttamattomasti myös kaupungissa asuneiden ulkomaalaisten elämän – joskaan ei välttämättä kaikkien ymmärrystä ympäröivästä yhteiskunnasta.

 

Kirjan tiedot

Ilmestymisaika: 4/2017
Sivumäärä: n. 400 s.
Kirjastoluokka: 97.1
Sähkökirjan ISBN (epub): 9789523124806

Muuta: Suomennos Sirpa Saari, Kansi Taittopalvelu Yliveto Oy

Kirjan laji

Muita historiakirjoja

BerliiniSinclair McKay

Mestarillinen kaupunkibiografia kertoo Berliinin tarinan tavallisten kaupunkilaisten näkökulmasta. Romaanimaisen vetävästi kirjoitettu teos kuvaa, kuinka kaupunki ja sen asukkaat muokkasivat 1900-luvun maailmaa.

Hitlerin kotkanpesä ja Berghof 1922-1944Thierry Lentz

Historiallinen tutkimusmatka legendaariseen paikkaan, josta käsin ohjailtiin maailman kohtaloa. Kirja kertoo seikkaperäisesti, millainen oli Hitlerin ja hänen lähipiirinsä ”lomaparatiisi” ja millaista elämää siellä vietettiin.

Kivi bolševikin kengässä Jukka Seppinen

Laajoihin arkistotutkimuksiin perustuva teos Neuvostoliiton vaikutuksesta Suomen poliittiseen historiaan Venäjän vallankumouksesta aina 1960-luvun rajun radikalisoitumisen aikaan.

Epäpyhä liittoAri Rautala & Antero Uitto

Kattava historiateos maailmansotien välisestä ajanjaksosta, jolloin Saksa ja Neuvostoliitto löysivät toisistaan liittolaisen valtapyrkimyksilleen.

Punaisten lyhtyjen HelsinkiKatja Tikka, Elina Maaniitty & Iisa Aaltonen

Matka pääkaupunkimme menneisyyden vaietuille kujille, hämäriin porttikäytäviin, bordelleihin ja salakapakoihin.