Suomeen lähetettyjen desanttien ja täällä sodan aikana vakoojiksi värvättyjen henkilöiden kohtalot ovat nyt ensimmäistä kertaa kattavasti yksissä kansissa. Kenttäoikeuksien pöytäkirjoihin ja muuhun autenttiseen arkistomateriaaliin perustuva suurtyö kattaa kaikki asiakirjoista löytyvät Suomen kenttäoikeuksissa vakoojina tai maanpettureina kuolemaan tai elinkautiseen kuritushuonerangaistukseen tuomitut.
Toisen maailmansodan aikaan Suomeen vakoilua tai sabotaasia varten lähetetyistä laskuvarjomiehistä suurin osa jäi nopeasti kiinni. Muutamat antautuivat itse heti maahan tullessaan. Toiset suorittivat tehtävän loppuun ja kiinni jäätyään surmasivat itsensä. Tämä johtui siitä, että venäläiset pelottelivat desantteja kaamealla kohtalolla, mikäli he jäisivät suomalaisten vangeiksi. Vakoilijoiksi värvättiin mieluusti suomalaisiakin, mm. 1930-luvulla Neuvostoliittoon muuttaneita sekä rajapitäjien asukkaita.
Mikäli kiinnijäänyt desantti oli ulkomaalainen, hän sai tuomion vakoilusta. Vakoilijoiksi värvätyistä Suomen kansalaisista siviilit tuomittiin maanpetoksesta ja sotilaat sotapetoksesta. Yleisimmät tuomiot olivat kuolemantuomio ja elinkautinen kuritushuonerangaistus.
Ilmestymisaika: | 4/2012 |
Sivumäärä: | n. 500 s |
Kirjastoluokka: | 92 |
Sähkökirjan ISBN (epub): | 9789524926249 |
Muuta: Kansi Taittopalvelu Yliveto
Laajaan arkistomateriaaliin perustuva teos sotaretkistä, joiden tarkoitus oli suomensukuisten heimojen asuinalueiden irrottaminen Neuvosto-Venäjästä.
14 kävelyreittiä, joita seuraamalla pääsee tutustumaan eri kaupunginosien muistolaattoihin. Runsaasti kuvitettu kirja kertoo niiden tarinat.
Kirja esittelee yli 50 kiinnostavaa sotahistoriallista retkikohdetta pääkaupunkiseudulta.
Neuvostopropagandasta ja suomettumisesta puhdistettu tutkimus Suomen lähihistoriasta
Harvinaisiin arkistolähteisiin perustuva teos tarjoaa aiemmin tuntemattoman näkökulman vuoden 1917 vallankumouksen tapahtumiin sellaisina, kuin ne etenivät päivä päivältä ja viikko viikolta. Kertojina ovat Venäjällä asuneet ulkomaalaiset.