Hyvästi, Viipuri Karjalan pääkaupungin kohtalonvuodet 1939, 1941 ja 1944Antero Raevuori

Ainutlaatuinen teos Viipurin ja viipurilaisten kohtalonvuosista.

Kun Neuvostoliiton pommikoneet ilmestyivät Viipurin taivaalle syksyllä 1939, saivat kaupungin asukkaat käskyn lähteä kodeistaan. Lähtö oli kiireinen, eikä mukaan ehditty pakata kuin välttämättömin, jos sitäkään.

Jatkosodassa menetetyt alueet vallattiin takaisin, ja evakot palasivat kotiseudulleen 1941. Tuhon jälkien keskelläkin ilo Viipurin takaisin saamisesta oli suuri. Kunnostustöiden keskellä ja uutta alkua rakentaessa ei tiedetty, miten lyhyeksi kotiinpaluun onni jäisi. Kun rauhanehdoissa raja palautettiin vuoden 1940 linjalle, viipurilaiset menettivät kaupunkinsa uudelleen.

Antero Raevuori on koonnut teokseensa niin siviilien kokemuksia kuin arkistojen kätköistä löytyneitä dokumenttiaineistoja. Historian suuret linjat saavat inhimilliset kasvot yksittäisten ihmisten koskettavista kohtaloista.

Kirjan tiedot

Ilmestymisaika: 10/2011
Sivumäärä: n. 250 s.
Kirjastoluokka: 92
Sähkökirjan ISBN (epub): 9789524926126

Muuta: Kansi Susanna Appel

Kirjan laji

Muita sotakirjoja

Auschwitzin kaksoset Eva Mozes Kor & Lisa Rojany Buccieri

Kaksoissisarensa kanssa keskitysleirille joutunut Eva Mozes Kor kertoo koskettavasti ja lämpimästi lapsien sitkeydestä, elämänhalusta ja selviytymisestä.

Suomen sotavankileirit 1939–1944Atso Haapanen

Laajaan arkistomateriaaliin perustuva teos kertoo venäläisistä sotavangeista ja heidän kohtaloistaan suomalaisilla sotavankileireillä.

Toisen maailmansodan asepuvutJonathan North

Kattava ja asiantunteva hakuteos esittelee Britannian, Yhdysvaltain, Saksan, Neuvostoliiton, Japanin sekä muiden liittoutuneiden ja akselivaltojen armeijoissa käytetyt sotilaspuvut ja varusteet.

Isä ja poika kaukopartiossaIrja Kortelainen

Isän ja pojan yhteiset kokemukset osasto Marttinan partioretkillä

Unohdetut sotilaat Jaana Laamanen

Suomen armeijan rivisotilaiden kokemukset sodasta ovat jääneet historiankirjoituksessa liian vähälle huomiolle. Tässä kirjassa kuusi rintamamiestä kertoo sotakokemuksistaan.