Treblinkan viimeinen juutalainen Chil Rajchman

Tunnemme monta kuvausta keskitysleirien helvetistä. Ne kaikki on kirjoitettu sodan jälkeen. Usein ajallinen etäisyys on huomattavan suuri. Tämä kertomus syntyi natsivallan vielä jatkuessa, pakomatkalla Treblinkan tuhoamisleiriltä.

28-vuotias Chil Rajchman passitetaan Treblinkaan 1942. Järkyttyneenä hän tajuaa murhaamisen mittasuhteet ja on vakuuttunut: Tästä ei yksikään meistä selviä hengissä. Hänellä on enää yksi ainoa toive: jälkimaailman on saatava tietää mitä tuhoamisleirissä tapahtui. Ilman paatosta, täsmällisesti ja selkeästi hän kirjoittaa muistiin kaiken mitä on nähnyt. Rajchman osallistuu vankien legendaariseen kapinaan 2.8.1943 ja onnistuu pakenemaan.

Treblinka oli tuhoamistehdas, josta kenenkään ei pitänyt selvitä. Uhreista ei pidetty kirjaa, sillä tie vei junasta suoraan kaasukammioon. Vankivaatteita ei tarvittu, koska uhrit riisuttiin ennen kaasutusta. Työkomennukseen eli tuhoamisen avustajiksi valitut elivät hekin vain muutaman päivän.

Rajchmanin kuvaus erottuu muista aikalaiskertomuksista tarkan kerrontatapansa ansiosta ja ansaitsee tulla liitetyksi "katastrofikirjallisuuden" suurten tekstien ketjuun.

 

Kirjan tiedot

Ilmestymisaika: 2/2011
Sivumäärä: n. 160 s
Kirjastoluokka: 99.139
Äänikirjan ISBN: 9789523752009

Muuta: Suomennos Marita Vihervuori Kansi Leena Kilpi

Kirjan laji

Muita historiakirjoja

Kuin veljet keskenäänAntti Kujala

Uusinta tietoa Neuvostoliiton ja Itä-Euroopan sodanjälkeisestä historiasta. Kirja antaa perspektiiviä nykyiseen hyytävään tilanteeseen, jossa Venäjä on muuttumassa Neuvostoliiton kaltaiseksi ja rautaesirippu on uudelleen laskeutunut Euroopan ylle.

Kuka koputtaa ovellesi?Agnessa Haikara

Väkevä historiateos kuolansuomalaisten traagisesta kohtalosta 1930–45. Moni suomalainen saa nyt ensi kertaa tarkan tiedon sukulaistensa kohtalosta.

Isänmaan puolesta - Jääkäriliikkeen ja jääkärien historiaJarkko Kemppi

Jääkärien vaiheet 1910-luvulta aina 1980-luvulle saakka

Hitler, Stalin ja SuomiJukka Seppinen

Neuvostopropagandasta ja suomettumisesta puhdistettu tutkimus Suomen lähihistoriasta

Suomalaisten heimosotaretket 1918-1922Atso Haapanen

Laajaan arkistomateriaaliin perustuva teos sotaretkistä, joiden tarkoitus oli suomensukuisten heimojen asuinalueiden irrottaminen Neuvosto-Venäjästä.