Kirja: Suomettumisen uusin aalto (Esko Salminen)

Kirja on loppuunmyyty.

Suomettumisen uusin aalto Suomen haastavat naapurisuhteet 1990-2010Esko Salminen

Millaiset ovat Suomen suhteet Venäjään, joka on ryhtynyt palauttamaan suurvalta-asemaansa ja merkitsemään taas reviirejään? Uhkaako maatamme jälleen suomettuminen eli Venäjän liiallinen kumartelu, kuten ulko- ja kotimaisessakin mediassa on jo pitkään väitetty? Viron kohtalo tarjoaa sekin Venäjän suhteista mainion havaintoesimerkin.

Tämä "mielikuvahistoria" kertoo siitä, millaisen kuvan Suomen media on antanut Venäjästä ja venäläisistä sekä Virosta ja virolaisista. Ja vastaavasti: millainen on näiden maiden median antama suomikuva – myös henkilötasolla.

Kirjassa kuvataan kriittisiä "pelon päiviä", jolloin suurvaltasuhteet ja sodan vaara olivat useasti veitsen terällä. Vaikka analyysi on tehty viimeksi kuluneiden kahden vuosikymmenen ajalta, monissa kehitykselle tärkeissä linjauksissa ja henkilöhistorioissa median antama kuva ulotetaan aina kiistellylle 1970-luvulle saakka, jopa pidemmälle.

Teos selvittää, millaista on olla suurvallan naapuri nykytilanteessa verrattuna YYA-aikaan. Salminen piirtää kuvaa siitä, mitkä aiheet ovat olleet kaikkein polttavimpia maiden keskinäisessä kanssakäymisessä. Esimerkiksi kuinka voimistuva Venäjä on suhtautunut Suomen Nato-pyrkimyksiin, tai miten Viro arvostelee Suomen idänsuhteita tai osallisuuttamme Itämeren kaasuputkihankkeessa. Entä kuinka julkisuuskuvastaan arka Venäjä suhtautuu Putinin politiikan arvosteluun Suomessa ja Virossa?

 

Kirjan tiedot

Ilmestymisaika: 4/2011
Sivumäärä: n. 350 s.
Kirjastoluokka: 32.52

Muuta: Kansi Kari Puikkonen

Kirjan laji

Muita tietokirjoja

Tapaus HodorkovskiRichard Sakwa

Hyökkäyksellä Hodorkovskia vastaan oli kauaskantoisia poliittisia ja taloudellisia seurauksia. Richard Sakwa tutkii Jukosin nousua ja tuhoa sekä Putinin valtapolitiikkaa ja suhdetta suuryrityksiin.

Pitääkö pankkiirit pelastaa?Thomas Piketty

Teräviä puheenvuoroja länsimaiden talousromahduksesta ja sen jälkiseurauksista yhdeltä tämän ajan kuumimmista taloustieteilijöistä.

KoivuSeija A. Niemi

Kattava tietoteos koivusta kartoittaa kaikki ne aspektit, joilla koivu liittyy suomalaiseen luontoon, elämään ja kulttuuriin.

Rapistuvan Kremlin renkinäIlkka Lappalainen

Neuvostopropagandan palveluksessa työskennelleen toimittajan tunnustukset