Kirja: Suomettumisen uusin aalto (Esko Salminen)

Kirja on loppuunmyyty.

Suomettumisen uusin aalto Suomen haastavat naapurisuhteet 1990-2010Esko Salminen

Millaiset ovat Suomen suhteet Venäjään, joka on ryhtynyt palauttamaan suurvalta-asemaansa ja merkitsemään taas reviirejään? Uhkaako maatamme jälleen suomettuminen eli Venäjän liiallinen kumartelu, kuten ulko- ja kotimaisessakin mediassa on jo pitkään väitetty? Viron kohtalo tarjoaa sekin Venäjän suhteista mainion havaintoesimerkin.

Tämä "mielikuvahistoria" kertoo siitä, millaisen kuvan Suomen media on antanut Venäjästä ja venäläisistä sekä Virosta ja virolaisista. Ja vastaavasti: millainen on näiden maiden median antama suomikuva – myös henkilötasolla.

Kirjassa kuvataan kriittisiä "pelon päiviä", jolloin suurvaltasuhteet ja sodan vaara olivat useasti veitsen terällä. Vaikka analyysi on tehty viimeksi kuluneiden kahden vuosikymmenen ajalta, monissa kehitykselle tärkeissä linjauksissa ja henkilöhistorioissa median antama kuva ulotetaan aina kiistellylle 1970-luvulle saakka, jopa pidemmälle.

Teos selvittää, millaista on olla suurvallan naapuri nykytilanteessa verrattuna YYA-aikaan. Salminen piirtää kuvaa siitä, mitkä aiheet ovat olleet kaikkein polttavimpia maiden keskinäisessä kanssakäymisessä. Esimerkiksi kuinka voimistuva Venäjä on suhtautunut Suomen Nato-pyrkimyksiin, tai miten Viro arvostelee Suomen idänsuhteita tai osallisuuttamme Itämeren kaasuputkihankkeessa. Entä kuinka julkisuuskuvastaan arka Venäjä suhtautuu Putinin politiikan arvosteluun Suomessa ja Virossa?

 

Kirjan tiedot

Ilmestymisaika: 4/2011
Sivumäärä: n. 350 s.
Kirjastoluokka: 32.52

Muuta: Kansi Kari Puikkonen

Kirjan laji

Muita tietokirjoja

Rapistuvan Kremlin renkinäIlkka Lappalainen

Neuvostopropagandan palveluksessa työskennelleen toimittajan tunnustukset

Mitä mieltä Suomessa saa ollaTimo Vihavainen, Marko Hamilo, Joonas Konstig (toim.)

Mistä arvokonservatismin nousussa todellisuudessa on kyse? Hätkähdyttävän ajankohtainen puheenvuoro arvomaailmojen yhteentörmäyksestä nyky-Suomessa.

Kuolemattomat hirviötJohan Egerkrans

Teos esittelee neljäkymmentä kuoleman sääntöjä uhmaavaa hirviötä vertahyytävässä vaikuttavuudessaan.

Kossu Jonna Pulkkinen

Koskenkorvalla on vahva imago ja siihen liittyy paljon tapoja ja perinteitä. Kossu – Koskenkorvan ja suomalaisen vodkan historia on perinpohjainen kirja kirkkaan alkoholin valmistuksesta maassamme.

MenestysAlex Ferguson – Michael Moritz

Upean uran jalkapallomanagerina tehnyt Sir Alex kertoo inspiroivassa ja suorapuheisessa kirjassaan, mistä aineksista menestys rakennetaan.