Kirja: Vallankumouksellisia, vakoilijoita ja aseveljiä (Mikko Uola)

Kirja on loppuunmyyty.

Vallankumouksellisia, vakoilijoita ja aseveljiä Mikko Uola

Myyttejä ja tosiasioita Lapin historiasta 1910-luvulta 1940-luvulle

Suomen itsenäistymisen jälkeinen Lapin historia on täynnä kiehtovia tarinoita, myyttejä ja huhuja vallankumousyrityksistä vakoiluun sekä erityisen kiinnostavaan sota-aikaan. Tässä kirjassa pureudutaan näihin myytteihin ja selvitetään niiden oikea historiallinen tausta. 
Käsiteltävänä ovat mm. itsenäistymisen vuodet 1917–1918, läskikapina 1922, Rovaniemen murhapoltto ja kyyditysten aika 1930, Petsamon suuri vakoilujuttu 1939, sodan ajan ilmapommitukset sekä suomalais-saksalaiset korkean tason suhteet Lapissa toisen maailmansodan aikana. Kaikkien tapahtumien taustana on joko suoraan tai epäsuorasti Suomen ongelmallinen suhde itänaapuriinsa Neuvostoliittoon.
Kirjassa tavataan monia Pohjois-Suomen ja koko valtakunnankin asioihin vaikuttaneita henkilöitä Oiva Willamosta K. M. Walleniukseen ja Kaarlo Hillilästä Urho Kekkoseen. Keskeisesti ovat esillä myös monet sotavuosina Suomessa vaikuttaneet nimekkäät saksalaiskenraalit, kuten Nikolaus von Falkenhorst, Eduard Dietl ja Lothar Rendulic.
Mikko Uola kumoaa useita Lapin historian myyttejä osoittamalla, ettei kaikella totena kerrotulla ole totuuden kanssa kovin paljon tekemistä. Tutkimus perustuu alkuperäiseen asiakirjamateriaaliin. Tekstiä täydentävät kymmenet, suurimmaksi osaksi aiemmin julkaisemattomat valokuvat.

 LOPPUUNMYYTY

Kirjan tiedot

Ilmestymisaika: 8/2010
Sivumäärä: 588 s.
Kirjastoluokka: 93.5

Muuta: Kuvitettu

Kirjan laji

Muita historiakirjoja

Suomi ja Hitlerin Saksa 1933-1939Osmo Hyytiä

Laajaan tutkimusaineistoon perustuva teos Suomen ja Hitlerin Saksan suhteista sekä suomalaisten suhtautumisesta kolmanteen valtakuntaan

Punaorvot 1918Mervi Kaarninen

Lapset sisällissodan uhreina.

Natsi-Saksan salaiset suunnitelmatChris McNab

Miltä maailma näyttäisi tänään, jos Saksa olisi voittanut toisen maailmansodan?

Helsinki 1939Laura Kolbe, Samu Nyström & Henrik Tala

Teos jatkaa Helsinki-kirjasarjaa, jossa on aikaisemmin julkaistu Helsinki 1918 – Pääkaupunki ja sota (2008) sekä Helsinki 1945 – Pääkaupunki ja rauha (2015).

Pietari 1917 Helen Rappaport

Harvinaisiin arkistolähteisiin perustuva teos tarjoaa aiemmin tuntemattoman näkökulman vuoden 1917 vallankumouksen tapahtumiin sellaisina, kuin ne etenivät päivä päivältä ja viikko viikolta. Kertojina ovat Venäjällä asuneet ulkomaalaiset.