Kirja: Papaninin retkikunta (Arvi Perttu)

Kirja on loppuunmyyty.

Papaninin retkikunta Arvi Perttu

Amerikasta Karjalaan muuttanut Jaakko Pettersson haaveilee kirjailijan urasta, kunnes eräänä kohtalokkaana yönä hän näkee, kuinka hänen eroottisten päiväuniensa kohde, kuuluisa laulajatar poistuu murhapaikalta mustaan Buickiin. Mustan Buickin öiset saalistusretket ja jäljettömiin katoavat ihmiset alkavat herättää kauhua kaupunkilaisissa. Tapahtumien keskellä päähenkilön käsitys itsestään vapaana yksilönä muuttuu. Säilyttääkseen järkensä hän pyrkii selittämään ja hyväksymään maailman, jossa joutuu elämään: ”Ehkä kaiken selittääkin vain punainen väri, joka on ikiajoista kaikilla kansoilla ollut ilon ja intohimon vertauskuva. Ei se ole veri, kuten väitetään, vaan juhla. Siihen liittyvät rakkaus ja nauru, ruusut ja neilikat, neidon punaiset posket ja isoäidin pyhäfereesi.”

Arvi Perttu pitää lukijan otteessaan ja pian lukija huomaa joutuneensa yhä syvemmälle 1930-luvun Neuvosto-Karjalan pääkaupungin, Petroskoin, tapahtumiin, missä tuolloin kohtasivat toisensa patriarkaalinen maaseutu, syntinen länsi ja mahtava kommunismi. Se oli aikaa, jolloin naparetkeilijät ja ennätyslentäjät olivat koko neuvostokansan sankareita.

Papaninin retkikunta on kertomus inhimillisestä pelosta ja heikkoudesta kasvottoman hirviön edessä. Se on myös kertomus rakkaudesta ja kunniasta, jotka näissä oloissa olivat suhteellisia käsitteitä. Onko ihmisen pakko olla sankari ja onko uhri välttämättä syytön?

LOPPUUNMYYTY

Kirjan tiedot

Ilmestymisaika: 3/2006
Sivumäärä: 430 s.
Kirjastoluokka: 84.2

Kirjan laji

Muita kaunokirjoja

Rikoksen merkitPeter james

Kokoelma lyhyitä jännityskertomuksia Britannian ykkösdekkaristilta.

Totuuden kirousPeter James

Salaperäinen muukalainen tarjoutuu pelastamaan nuoren parin taloudelliselta katastrofilta. Vastineeksi hän vaatii vain yhtä pientä palvelusta...

Yhteinen sävelKatrina Logan

Euroviisuja! Ystävyyttä! Rakkautta! Hyvän mielen romaani ikonisen laulukilpailun yhdistämistä ystävyksistä

Sire Girji (Siirin kirja) - äänikirjaSiiri Magga-Miettunen

Koskettavaa Lappi-kuvausta Suomen ensimmäisessä saamenkielisessä äänikirjassa.

IrènePierre Lemaitre

Irène on kirjallinen palapeli, jota kootessa niin lukija kuin ylikomisario Camille Verhoeven joutuvat todistamaan rikoskirjallisuuden klassikoista inspiroituvan sarjamurhaajan aikaansaannoksia.