Mengelen vuodet Etelä-Amerikassa Betina Anton

Toisen maailmansodan jälkeen Mengele eli piilossa 34 vuotta, joista yli puolet Brasiliassa. Hän onnistui pakenemaan oikeutta, Israelin salaista palvelua ja natsien metsästäjiä kuolemaansa asti. Tämän mahdollisti pieni eurooppalaisten piiri, joka halusi auttaa häntä loppuun asti.

Kun kirjan kirjoittaja Betina Anton oli kuusivuotias, hänen opettajanaan Brasiliassa oli salaperäinen Liselotte-täti. Myöhemmin Antonille selvisi, että opettaja oli pyörittänyt Brasiliassa 20 vuotta verkostoa, jonka tehtävänä oli suojella natsirikollisia – ja Josef Mengeleä.
Kun Mengele hukkui vuonna 1979, itävaltalaissyntyinen Liselotte Bossert hoiti hautajaisjärjestelyt niin, että Mengele haudattiin São Paulon esikaupunkiin Wolfgang Gerhard -nimisenä miehenä.
Journalistina työskennellessään Betina Anton halusi viimein selvittää, kuka Liselotte Bossert oli oikein ollut ja millaista elämää Mengele oli Brasiliassa elänyt. Hänen onnistuikin löytää 90-vuotias Bossert, mutta tämä ei halunnut puhua menneistä mitään. Sen sijaan Anton sai eri tahoilta uhkauksia ja varoituksia olla sekaantumatta juttuun.
Viisi vuotta Anton keräsi Mengelestä ainutlaatuista ja ennen julkaisematonta aineistoa. Paljastui aivan uudenlainen kuva miehestä, joka onnistui piilottelemaan läpi elämänsä jäämättä kiinni. Miten on mahdollista, ettei liittovaltion poliisi tiennyt mitään Mengelestä 20 vuoteen, ja miten hän pystyi luomaan ympärilleen piirin, jossa saattoi puhua saksaa, säilyttää aatteensa ja pitää yhteyttä entiseen kotimaahansa, mm. poikaansa Rolfiin.

Kirjan tiedot

Ilmestymisaika: 4/2024, viikolla 15
Sivumäärä: n. 280 s.
Koko: 135 x 215 mm
Sidosasu: Sidottu
Kirjastoluokka: 99.1
Kovakantisen ISBN: 9789524101318
Sähkökirjan ISBN (epub): 9789524101325
Äänikirjan ISBN: 9789524101332

Muuta: Suomennos: Jyrki Lappi-Seppälä, Kansi Emilia Mensalo/Taittopalvelu Yliveto Oy

Kirjan laji

Lisää elämänkertoja ja muistelmia

Kuningas Charles IIIAntonio Caprarica

Millainen mies kuningas Charles III on esiripun takana? Mitä hän ajattelee politiikasta, maailman ympäristön tilasta, miten hän haluaa uudistaa kuningashuonetta ja millaisen monarkian hän tuo tullessaan?

Edu KettunenVeli-Pekka Hänninen

Intiimi elämäkertateos Edu Kettusesta, jonka ura on mittava ja ainutlaatuinen suomalaisen pop-musiikin historiassa.

Miä oon KotkastMirja Liukkonen – Anna-Leena Alivirta

Nostalginen ajankuva 1950-luvun Kotkasta.

Mykkä huutoMartin Pistorius

Tositarina kuin pahin painajainen. Martin ei kyennyt kertomaan kenellekään, että hänen mihinkään reagoimattoman kehonsa sisällä oli vankina ajatteleva ja tunteva ihminen, joka oli tietoinen kaikesta ympärillään tapahtuvasta.

OrbánRisto Majaniemi

Kuka on Viktor Orbán, ja miten hänestä on tullut Euroopan häirikkö?