Pahinta oli kylmyys Paavo Yli-Vakkurin vuodet sotavankina NeuvostoliitossaAriela Säkkinen

3 vuotta, 4 kuukautta ja 16 päivää helvetissä

Professori Paavo Yli-Vakkurin aiemmin julkaisemattomat muistiinpanot sotavankiajalta kertovat karua tarinaa Neuvostoliiton vankileirien järkyttävistä olosuhteista. Samalla ne ovat tarina periksiantamattomuudesta, toivosta ja selviytymisestä.

Yli-Vakkuri jäi venäläisten vangiksi elokuussa 1941. Väkivaltaisten kuulustelujen jälkeen hänet lukittiin vankeja täynnä olevaan junanvaunuun matkalle tuntemattomaan. Liki kuukauden kestänyt matka oli helvetillinen. Yhä kauemmas itään kuljetettavat vangit olivat välillä kokonaan vailla ruokaa ja vettä, haavoittuneiden vammat mätänivät, sairaat kuolivat ja haju oli hirveä. Pahinta oli kuitenkin jopa 52 pakkasasteeseen hiipivä kylmyys. Leireillä eivät olosuhteet olleet sen paremmat.

Kaksi vankilaa, seitsemän vankileiriä ja 1234 päivää olosuhteissa, joista vain ihmeen kaupalla saattoi selvitä hengissä. Tarina on ainutlaatuinen, sillä sotavankeihin sodan jälkeisinä vuosina kohdistettu epäilys ja häpeän stigma johti siihen, että useimmat heistä vaikenivat.

Yli-Vakkurikaan ei juuri puhunut vankeusajastaan. Vasta elämänsä loppupuolella hän kirjoitti kokemuksensa muistiin, mutta kielsi kuitenkin julkaisemasta niitä ennen kuolemaansa.
Säkkinen on taustoittanut muistiinpanoja monipuolisesti ja teoksessa on aiemmin julkaisematonta kuvitusta.

Kirjan tiedot

Ilmestymisaika: 10/2023, viikolla 40
Sivumäärä:
Koko: 151 x 225 mm
Sidosasu: Sidottu, kuvaliite
Kirjastoluokka: 92.73
Kovakantisen ISBN: 9789523758483
Sähkökirjan ISBN (epub): 9789523758490
Äänikirjan ISBN: 9789523758506

Muuta: Kansi: Justine Florio/Taittopalvelu Yliveto Oy

Kirjan laji

Muita sotakirjoja

Erich HartmannErik Schmidt

Erich Hartmann, legendaarinen "Musta tulppaani", oli ilmataisteluissa voittamaton.

Sisällissodan 1918 unohdetut taistelutAtso Haapanen

Atso Haapasen teos raportoi kansalaissodan alusta ja lopusta, vaiheista, jotka usein unohtuvat kansalaissodasta kertovassa kirjallisuudessa.

Kannaksen suurtaistelut kesällä 1944 venäläisin silmin Bair Irincheev

Kirja kertoo suurhyökkäyksestä Karjalankannakselle puna-armeijan rivimiehen näkökulmasta, puna-armeijan tavoitteista ja tappioista sekä siitä, millaisina vastustajina suomalaisia pidettiin.

Putinin sodatMark Galeotti

Ajankohtainen kirja käy läpi Venäjän aggressiot Tšetšenian sodasta aina Ukrainaan helmikuussa 2022 tehtyyn hyökkäykseen.

Mannerheim-ristin ritari 9 Eero KiveläJarkko Kemppi

”Ylipäällikkö on pvm:llä 8.9.41 nimittänyt Vapaudenristin 2. luokan Mannerheim-ristin ritariksi kapteeni Eero Olavi Kivelän, joka etulinjan komppanianpäällikkönä rykmentin suorittaessa rajalla läpimurron vahvojen vihollisasemien läpi osoitti suurta henkilökohtaista urhoollisuutta ja myöhemmin rajulla vastaiskulla heitti epätoivoisia läpimurtautumisyrityksiä tekevän vihollisen takaisin tuhoten mm. 9 hyökkäysvaunua.”