Pahinta oli kylmyys Paavo Yli-Vakkurin vuodet sotavankina NeuvostoliitossaAriela Säkkinen

3 vuotta, 4 kuukautta ja 16 päivää helvetissä

Professori Paavo Yli-Vakkurin aiemmin julkaisemattomat muistiinpanot sotavankiajalta kertovat karua tarinaa Neuvostoliiton vankileirien järkyttävistä olosuhteista. Samalla ne ovat tarina periksiantamattomuudesta, toivosta ja selviytymisestä.

Yli-Vakkuri jäi venäläisten vangiksi elokuussa 1941. Väkivaltaisten kuulustelujen jälkeen hänet lukittiin vankeja täynnä olevaan junanvaunuun matkalle tuntemattomaan. Liki kuukauden kestänyt matka oli helvetillinen. Yhä kauemmas itään kuljetettavat vangit olivat välillä kokonaan vailla ruokaa ja vettä, haavoittuneiden vammat mätänivät, sairaat kuolivat ja haju oli hirveä. Pahinta oli kuitenkin jopa 52 pakkasasteeseen hiipivä kylmyys. Leireillä eivät olosuhteet olleet sen paremmat.

Kaksi vankilaa, seitsemän vankileiriä ja 1234 päivää olosuhteissa, joista vain ihmeen kaupalla saattoi selvitä hengissä. Tarina on ainutlaatuinen, sillä sotavankeihin sodan jälkeisinä vuosina kohdistettu epäilys ja häpeän stigma johti siihen, että useimmat heistä vaikenivat.

Yli-Vakkurikaan ei juuri puhunut vankeusajastaan. Vasta elämänsä loppupuolella hän kirjoitti kokemuksensa muistiin, mutta kielsi kuitenkin julkaisemasta niitä ennen kuolemaansa.
Säkkinen on taustoittanut muistiinpanoja monipuolisesti ja teoksessa on aiemmin julkaisematonta kuvitusta.

Kirjan tiedot

Ilmestymisaika: 10/2023, viikolla 40
Sivumäärä:
Koko: 151 x 225 mm
Sidosasu: Sidottu, kuvaliite
Kirjastoluokka: 92.73
Kovakantisen ISBN: 9789523758483
Sähkökirjan ISBN (epub): 9789523758490
Äänikirjan ISBN: 9789523758506

Muuta: Kansi: Justine Florio/Taittopalvelu Yliveto Oy

Kirjan laji

Muita sotakirjoja

Suomen sotavankileirit 1939–1944Atso Haapanen

Laajaan arkistomateriaaliin perustuva teos kertoo venäläisistä sotavangeista ja heidän kohtaloistaan suomalaisilla sotavankileireillä.

Kiitoskortti HitleriltäJari Vilén & Markku Jokisipilä

SS-mies Jorma Laitisen autenttiset päiväkirjat tarjoavat yksilön näkökulman erikoiseen historiamme vaiheeseen, jossa osana Suomen välirauhan aikaista ulkopolitiikkaa valtio siunasi hiljaisesti vapaaehtoisten lähdön sotilaskoulutukseen Saksaan ja heidän jäämisensä taistelemaan saksalaisissa SS-joukoissa itärintamalle.

Isä ja poika kaukopartiossaIrja Kortelainen

Isän ja pojan yhteiset kokemukset osasto Marttinan partioretkillä

RintamakarkuritTuija Saarinen-Härkönen

Rintamalta karkasi talvi- ja jatkosodan aikana yli 30 000 miestä. Keitä he olivat, miksi he pakenivat ja kuinka heidän kävi?