Pahinta oli kylmyys Paavo Yli-Vakkurin vuodet sotavankina NeuvostoliitossaAriela Säkkinen

3 vuotta, 4 kuukautta ja 16 päivää helvetissä

Professori Paavo Yli-Vakkurin aiemmin julkaisemattomat muistiinpanot sotavankiajalta kertovat karua tarinaa Neuvostoliiton vankileirien järkyttävistä olosuhteista. Samalla ne ovat tarina periksiantamattomuudesta, toivosta ja selviytymisestä.

Yli-Vakkuri jäi venäläisten vangiksi elokuussa 1941. Väkivaltaisten kuulustelujen jälkeen hänet lukittiin vankeja täynnä olevaan junanvaunuun matkalle tuntemattomaan. Liki kuukauden kestänyt matka oli helvetillinen. Yhä kauemmas itään kuljetettavat vangit olivat välillä kokonaan vailla ruokaa ja vettä, haavoittuneiden vammat mätänivät, sairaat kuolivat ja haju oli hirveä. Pahinta oli kuitenkin jopa 52 pakkasasteeseen hiipivä kylmyys. Leireillä eivät olosuhteet olleet sen paremmat.

Kaksi vankilaa, seitsemän vankileiriä ja 1234 päivää olosuhteissa, joista vain ihmeen kaupalla saattoi selvitä hengissä. Tarina on ainutlaatuinen, sillä sotavankeihin sodan jälkeisinä vuosina kohdistettu epäilys ja häpeän stigma johti siihen, että useimmat heistä vaikenivat.

Yli-Vakkurikaan ei juuri puhunut vankeusajastaan. Vasta elämänsä loppupuolella hän kirjoitti kokemuksensa muistiin, mutta kielsi kuitenkin julkaisemasta niitä ennen kuolemaansa.
Säkkinen on taustoittanut muistiinpanoja monipuolisesti ja teoksessa on aiemmin julkaisematonta kuvitusta.

Kirjan tiedot

Ilmestymisaika: 10/2023, viikolla 40
Sivumäärä:
Koko: 151 x 225 mm
Sidosasu: Sidottu, kuvaliite
Kirjastoluokka: 92.73
Kovakantisen ISBN: 9789523758483
Sähkökirjan ISBN (epub): 9789523758490
Äänikirjan ISBN: 9789523758506

Muuta: Kansi: Justine Florio/Taittopalvelu Yliveto Oy

Kirjan laji

Muita sotakirjoja

Toisen maailmansodan asepuvutJonathan North

Kattava ja asiantunteva hakuteos esittelee Britannian, Yhdysvaltain, Saksan, Neuvostoliiton, Japanin sekä muiden liittoutuneiden ja akselivaltojen armeijoissa käytetyt sotilaspuvut ja varusteet.

Kiitoskortti HitleriltäJari Vilén & Markku Jokisipilä

SS-mies Jorma Laitisen autenttiset päiväkirjat tarjoavat yksilön näkökulman erikoiseen historiamme vaiheeseen, jossa osana Suomen välirauhan aikaista ulkopolitiikkaa valtio siunasi hiljaisesti vapaaehtoisten lähdön sotilaskoulutukseen Saksaan ja heidän jäämisensä taistelemaan saksalaisissa SS-joukoissa itärintamalle.

Dresden 1945Sinclair McKay

Sinclair McKayn Dresden 1945 on henkeäsalpaava historiateos. Se kuvaa kaupungin elämää hyökkäystä edeltävinä päivinä, kertoo pommitusten kulun hetki hetkeltä ja paneutuu tuhotyön seurauksiin.

Putinin sodatMark Galeotti

Ajankohtainen kirja käy läpi Venäjän aggressiot Tšetšenian sodasta aina Ukrainaan helmikuussa 2022 tehtyyn hyökkäykseen.

Sodan viemät elämätKaterina Gordeeva

”Kaikkein pimeimmällä hetkellä toimittajalla on vain yksi tehtävä: dokumentoida kaikki se, mitä on tapahtunut… Ettei historiaa tarvitsisi myöhemmin vääristellä ja kertoa valheita siitä, mitä ihmiset ovat nähneet omin silmin.”