Kirja: Asekätkijän vankilapäiväkirja (Hugo Lindfors (Toimittanut Pirkko-Liisa Schulman))

Kirja on loppuunmyyty.

Asekätkijän vankilapäiväkirja Pirkko-Liisa Schulman

Pirkko-Liisa Schulman teki yllättävän arkistolöydön: hän löysi sattumalta isänsä Hugo Lindforsin mukaan nimetyn kansion, jossa oli vankilapäiväkirja. Hänelle selvisi ensimmäistä kertaa, että hänen isänsä oli ollut vankilassa sodanjälkeisen asekätkennän vuoksi.

Välirauhan jälkeen syksyllä 1944 alkoi Suomessa laajamittainen aseiden hajavarastointi eli asekätkentä. Siihen osallistui arvion mukaan 5 000-10 000 miestä, myös monia armeijan upseereita.

Paikallisesti kätkennästä vastasivat useimmiten suojeluskunnat. Hugo Lindfors valittiin Suonenjoen "kunnansolun" johtoon. Aseita, ampumatarvikkeita ja polttoainetta kätkettin eri puolille kuntaa, useimmiten kaivamalla tarvikkeet maahan.

Asekätkentä paljastui toukokuussa 1945. Hugo Lindfors pidätettiin muiden suonenjokelaisten asekätkijöiden kanssa 18.10.1945 ja vietiin tutkintovankeuteen Kuopion lääninvankilaan.

Kuusi viikkoa kestäneen tutkintovankeuden aikana Hugo Lindfors kirjoitti päiväkirjaa. Tekstit salakuljetettiin ulos vankilasta vierailijoiden mukana muutama sivu kerrallaan. Hugo Lindfors kuoli 27.5.1947. Hän ei koskaan ehtinyt oikeuteen.

 

 

Kirjan tiedot

Ilmestymisaika: 3/2011
Sivumäärä: n. 240 s.
Kirjastoluokka: 92

Muuta: Kansi Leena Kilpi

Kirjan laji

Muita historiakirjoja

Helsinki 1914-1918 Samu Nyström

Maailmansodan ja Suomen sisällissodan tapahtumat helsinkiläisen kaupunkiyhteisön silmin. Keskipisteessä ovat kriisiajan helsinkiläiset ja heidän jokapäiväinen elämänsä.

Pahan palveluksessaPaul Roland

Teos kuvaa naisten osaa natsi-Saksan koneistossa ja niitä, jotka halukkaasti asettuivat sen palvelukseen.

Helsinki 1939Laura Kolbe, Samu Nyström & Henrik Tala

Teos jatkaa Helsinki-kirjasarjaa, jossa on aikaisemmin julkaistu Helsinki 1918 – Pääkaupunki ja sota (2008) sekä Helsinki 1945 – Pääkaupunki ja rauha (2015).

FästningsstadenSeppo Aalto, Juha-Matti Granqvist & Sofia Gustafsson

Fästningsstaden skildrar Helsingfors utveckling från småstad till hörnsten inom det svenska försvaret. Skildringen inleds i det ödelagda Helsingfors 1721 och avslutas med den slutgiltiga ryska erövringen 1808.

Auschwitzin ompelijattaretLucy Adlington

Vaikuttava tositarina naisista, jotka ompelivat natseille näyttäviä muotiluomuksia säästyäkseen kuolemalta