Kirja on loppuunmyyty.
Pirkko-Liisa Schulman teki yllättävän arkistolöydön: hän löysi sattumalta isänsä Hugo Lindforsin mukaan nimetyn kansion, jossa oli vankilapäiväkirja. Hänelle selvisi ensimmäistä kertaa, että hänen isänsä oli ollut vankilassa sodanjälkeisen asekätkennän vuoksi.
Välirauhan jälkeen syksyllä 1944 alkoi Suomessa laajamittainen aseiden hajavarastointi eli asekätkentä. Siihen osallistui arvion mukaan 5 000-10 000 miestä, myös monia armeijan upseereita.
Paikallisesti kätkennästä vastasivat useimmiten suojeluskunnat. Hugo Lindfors valittiin Suonenjoen "kunnansolun" johtoon. Aseita, ampumatarvikkeita ja polttoainetta kätkettin eri puolille kuntaa, useimmiten kaivamalla tarvikkeet maahan.
Asekätkentä paljastui toukokuussa 1945. Hugo Lindfors pidätettiin muiden suonenjokelaisten asekätkijöiden kanssa 18.10.1945 ja vietiin tutkintovankeuteen Kuopion lääninvankilaan.
Kuusi viikkoa kestäneen tutkintovankeuden aikana Hugo Lindfors kirjoitti päiväkirjaa. Tekstit salakuljetettiin ulos vankilasta vierailijoiden mukana muutama sivu kerrallaan. Hugo Lindfors kuoli 27.5.1947. Hän ei koskaan ehtinyt oikeuteen.
Ilmestymisaika: | 3/2011 |
Sivumäärä: | n. 240 s. |
Kirjastoluokka: | 92 |
Muuta: Kansi Leena Kilpi
Maailmansodan ja Suomen sisällissodan tapahtumat helsinkiläisen kaupunkiyhteisön silmin. Keskipisteessä ovat kriisiajan helsinkiläiset ja heidän jokapäiväinen elämänsä.
Teos kuvaa naisten osaa natsi-Saksan koneistossa ja niitä, jotka halukkaasti asettuivat sen palvelukseen.
Teos jatkaa Helsinki-kirjasarjaa, jossa on aikaisemmin julkaistu Helsinki 1918 – Pääkaupunki ja sota (2008) sekä Helsinki 1945 – Pääkaupunki ja rauha (2015).
Fästningsstaden skildrar Helsingfors utveckling från småstad till hörnsten inom det svenska försvaret. Skildringen inleds i det ödelagda Helsingfors 1721 och avslutas med den slutgiltiga ryska erövringen 1808.
Vaikuttava tositarina naisista, jotka ompelivat natseille näyttäviä muotiluomuksia säästyäkseen kuolemalta