Kirja: Elämäni talebanin sisäpiirissä  (Abdul Salam Zaeef)

Kirja on loppuunmyyty.

Elämäni talebanin sisäpiirissä Abdul Salam Zaeef

Talebanien johtavaan sisäpiiriin kuuluneen Abdul Salam Zaeefin omaelämäkerta tarjoaa ainutlaatuisen näkymän talebanien huonosti tunnettuun maailmaan. Samalla se antaa tulkinnan Afganistanin tilanteesta aina vuodesta 1979 lähtien. Tulkinnan, joka poikkeaa varsin ratkaisevasti länsimaisista analyyseistä.

Zaeef syntyi Kandaharin köyhällä maaseudulla vuonna 1968. Nuorukaisena hän liittyi Neuvostoliittoa vastaan taisteleviin mujahadeen-joukkoihin. Tuona aikana hän tutustui mm. Mullah Omariin, joka on nykyisen taleban-liikkeen henkinen johtaja.

Neuvostoliiton vetäydyttyä sekasorto maassa jatkui, kun entiset mujahadeen-taistelijat kääntyivät toisiaan vastaan. Zaeef ja muutamat muut Kandaharissa elävät uskonnolliset johtajat päättivät, että maahan oli saatava järjestys. Taleban-liike näki päivänvalon vuonna 1994. Pian lähes koko maa oli talebanien hallussa lukuun ottamatta Pohjois-Afganistania. Sharian toteuttaminen toi lain ja järjestyksen sekasorrosta kärsineeseen maahan. Zaeef toimi talebanin sisäpiirissä johtavana virkamiehenä ja myöhemmin Pakistanissa suurlähettiläänä.

Syyskuun 11. päivän dramaattiset tapahtumat vuonna 2001 olivat käänteentekeviä myös Zaeefin elämän kannalta. Pakistanin tiedustelupalvelu pidätti hänet ja luovutti hänet amerikkalaisille. Zaeef päätyi Guantanamon vankileirille neljäksi ja puoleksi vuodeksi.

 

Kirjan tiedot

Ilmestymisaika: 4/2011
Sivumäärä: n. 400 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Muuta: Suomennos Teemu Leminen Kansi Leena Kilpi

Kirjan laji

Lisää elämänkertoja ja muistelmia

Auschwitzin seitsemän kääpiötäYehuda Koren - Eilat Negev

Aikana, jolloin natsi-ideologia antoi olemassaolon oikeuden vain terveimmille ja vahvimmille, merkitsi keskitysleirille joutuminen vammaiselle juutalaiselle varmaa kuolemaa. Ovitzin perheelle perinnöllinen lyhytkasvuisuus kuitenkin osoittautui pelastukseksi.

Josef MengeleGerald L. Posner – John Ware

Tähän mennessä täydellisin kuvaus Josef Mengelen elämästä. Mengele tunnetaan yhtenä holokaustin pahimmista rikollisista, mutta teos avaa näkymän myös tämän jo melkeinpä myytiksi muuttuneen hahmon sukutaustaan ja siviilielämään.

Auschwitzin apteekkariPatricia Posner

Mengelen ystävästä ja työtoverista Victor Capesiuksesta kertova teos on tärkeä luku holokaustia ja sen toteuttajia käsittelevää dokumentaatiota.

Hirmuisten vuosien valtiomiesTuomo Polvinen toimittanut Hannu Immonen

J. K. Paasikiven syntymästä 150 vuotta 27.11.2020 – vaikeiden aikojen suurmiehen yleistajuinen elämäkerta

Malmin nainenJ. K. Tamminen

Malmin naisena tunnetuksi tulleen Mari Romanon tarina on rankka matka rikollisuuden, huumekaupan ja viranomaistoiminnan harmaalle alueelle.