Kirja: I. K. Inha - Valokuvaaja, kirjailija, kulttuurin löytöretkeilijä (Aamu Nyström)

Kirja on loppuunmyyty.

I. K. Inha - Valokuvaaja, kirjailija, kulttuurin löytöretkeilijä Aamu Nyström

Suomen kansallisvalokuvaajaksikin mainitun I. K. Inha oli paitsi valokuvauksen mestari, myös lehtimies, kirjailija, taidekriitikko ja suomentaja. Inhan henkilökuvan kirjoittajalla on ollut käytössään varsin ainutlaatuista materiaalia: kirjeitä, valokuvia, ostoskuitteja sekä Inhan sukulaisten kirjallisia ja suullisia muisteluita.

Inha (alkuaan Konrad Into Nyström) syntyi 12.11.1865 Virroilla perheen yhdeksäntenä lapsena. Ylioppilaaksi päästyään Inha aloitti estetiikan, suomen kielen ja historian opinnot Helsingin yliopistossa.

Maailmanmatkailusta aina haaveillut Inha teki ylioppilaskeväänään pitkän pyöräretken Saksaan. Nuori lehtimies raportoi matkansa usein surkuhupaisatkin vaiheet Uudelle Suomettarelle. Vuosina 1889–1890 Inha kuvasi maisemia Saksassa, Itävallassa ja Italiassa. Suomen taiteen kultakauden muiden mestarien tavoin myös Inha toi kansainvälisiä vaikutteita maamme kulttuurielämään.

I. K. Inhan lehtimiesura oli kiintoisa ja menestyksekäs, mutta hän luopui kuitenkin vähitellen lehtityöstä voidakseen keskittyä valokuvaukseen ja kirjoittamiseen. Inha kierteli valokuvauskoneineen ja muistilehtiöineen maamme joka kolkan.

Inhan suuri rakkaus oli Aino Krohn, sittemmin Kallas, mutta tunteet eivät saaneet vastakaikua. Inha ei koskaan perustanut perhettä, mutta ystäviä häneltä ei sen sijaan puuttunut. Kirjailija- ja taiteilijaystävistä mainittakoon Juhani Aho, Pekka Halonen, Eero Järnefelt, Kaarle Krohn ja Jean Sibelius.

 

Kirjan tiedot

Ilmestymisaika: 2/2011
Sivumäärä: n. 250 s.
Kirjastoluokka: 99

Muuta: Kansi Heidi Kautti

Kirjan laji

Lisää elämänkertoja ja muistelmia

Sebastian Vettel Karin Sturm

26-vuotias formulakuski Sebastian Vettel on voittanut maailmanmestaruuden neljä kertaa peräkkäin. Kokenut formulatoimittaja Karin Sturm kertoo, minkälainen on mies voitonhymyn takana.

Juha SipiläRisto Uimonen

Risto Uimonen kertoo, mikä Juha Sipilä on miehiään ja miten aloitteleva poliitikko harppasi pystymetsästä vanhan valtapuolueen johtoon ja pian sen jälkeen vahvaksi pääministeriehdokkaaksi.

Konkursseja ja muita konnuuksiaJ. K. Tamminen

On monta tapaa hoidella vaikeuksiin joutunut yrittäjä kuiville. J. K. Tamminen tuntee ne kaikki. Talousrikollisen muistelmat ovat uskomatonta kertomaa eri tavoin toteutetuista vedätyksistä ja kieroin keinoin kerätyistä suurista voitoista.

Marlene Dietrich ja salattu sisarHeinrich Thies

Tosielämän perhedraama, jonka näyttämöinä toimivat Hollywoodin unelmatehdas ja Bergen-Belsenin keskitysleiri.