Kirja: Sotalapset -Toiveet ja todellisuus (Pertti Kavén)

Kirja on loppuunmyyty.

Sotalapset -Toiveet ja todellisuus Pertti Kavén

Valtion tiedotuslaitos kielsi ulkopoliittisista syistä jyrkästi lastensiirtojen arvostelun tammikuussa 1942. Samaan aikaan se teki vanhempien suuntaan voimakasta propagandatyötä lastensiirtojen puolesta. Tavoitteena oli, että mahdollisimman moni lapsi siirtyisi Ruotsiin ja näin helpottaisi tilannetta Suomessa. Kun ei-toivotut seuraamukset sodan jälkeen nousivat esiin, syntyi erikoinen tilanne: niin päättäjät ja poliitikot kuin perheetkin halusivat vaieta asiasta.

Lastensiirrot tapahtuivat Ruotsin aloitteesta, ja ne on perinteisesti mielletty puhtaasti humanitaariseksi avustustyöksi. Yksi tämän kirjan tavoitteista on muodostaa kokonaiskuva asiasta ja nostaa humanitaaristen tekijöiden rinnalle myös poliittiset taustatekijät. Lapset olivat politiikan pelinappuloita sekä sodan aikana että sen jälkeen.

Lastensiirrot toteutuivat Suomen valtion tiukassa ohjauksessa. Tavoitteet olivat lähinnä väestöpoliittisia, mutta lapset pyrittiin samalla säästämään sodan kauhuilta. Lopputulos ei vastannut Suomen kansallisia etuja, sillä liian paljon lapsia jäi Ruotsiin. Kriittiset äänet kuitenkin vaiennettiin ulkopoliittisista syistä. Yksilötasolla taas lastensiirtojen heijastusvaikutus saattoi ulottua sotalapsen koko loppuelämään, eikä asioista juurikaan perhepiirissä keskusteltu.

Uusimman tiedon valossa Kavén kuvaa kirjassaan lastensiirtojen kahta tasoa samanaikaisesti ja rinnan: ylätasoa, jossa päätöksenteko ja johtaminen tapahtuivat sekä yksittäisen perheen ja sotalapsen tasoa, jossa koettiin niin eron ikävä ja tuska kuin Ruotsista paluun vaikeudet.

 

Kirjan tiedot

Ilmestymisaika: 4/2011
Sivumäärä: n. 300 s
Kirjastoluokka: 32.2109

Muuta: Kansi Jarkko Nikkanen

Kirjan laji

Muita sotakirjoja

Ja sitten tulivat sotilaatMiriam Gebhardt

Sotilaat, jotka vapauttivat Saksan natsivallasta, toivat mukanaan uutta kärsimystä. Arviolta miljoona naista ja tyttöä – sekä suuri määrä miehiä – joutui toisen maailmansodan jälkeen seksuaalisen väkivallan uhriksi kaikkialla Saksassa.

Kolmen rintaman miesPetri Nevalainen

Seppo Tiilikainen oli yksi yli 1 400 suomalaisesta Saksan Waffen-SS-joukoissa taistelleista sotilaista. Kirja perustuu Tiilikaisen päiväkirjamerkintöihin ja kirjeisiin, joita täydentää sota-arkiston materiaali.

Itärintaman operaatiokartasto 1941–1945Robert Kirchubel

Tämä laaja kartasto visualisoi kaikki sotatoimet, joita Berliinistä aina Moskovan edustalle, Stalingradiin ja Itä-Preussiin ulottuneella rintamalla käytiin.

Heinrich HimmlerHeinrich Fraenkel & Roger Manvell

”Paras olemassa oleva elämäkertateos Himmleristä.” – New York Review of Books

Nuoret taistelulentäjätPekka Hietala

Ilmavoimien veteraanien haastatteluihin ja arkistomateriaaliin perustuva teos kuvaa, kuinka nuorista pojista koulutettiin sotalentäjiä ja kuinka heidät komennettiin rintamalaivueisiin jatkosodan ratkaisu-hetkillä, kesän 1944 suurhyökkäyksen alla.